torstai 7. kesäkuuta 2012

Gränser och får

Det finns gränser överallt, naturliga gränser och människoskapade gränser. Gränserna skall vara tydliga - det är fair för djuren att använda tydliga gränser. Naturliga gränser är vattendrag, skogar, och geologiska former så som åsar och dalar.

Människoskapade gränser är olika staket, byggningar och vägar. Så som många djur tycker även får om linjegränser. En vägg, ett staket, en väg eller stig. Djuren tycker om att följa dessa. Får har en förkärlek för både staket av sten och trä. Dels inger dessa en trygghetskänsla, ett skydd, dels kan de gnugga sig emot dessa. Sådana staket ger skugga en varm dag, på stenstaket kan unga djur springa och leka. Bygg ett ordentligt trädplank till dina djur och du får se att de tycker om det.

Genom naturliga eller skapade gränser kan du styra dina allmogefår. Man kan även lära djur signaler, varna dem med deras egen varningssignal, stampa hårt i marken, eller klappa i händerna när du vill en viss sak.

Man skall vara väldigt tydlig i sitt kroppsspråk med får. Man skall osa arghet när man är arg och vara mild och vänlig när man är snäll. Får förstår kroppsspråk. Om man är ledsen och gråter förstår de och söker kontakt och försöker trösta. Får hälsar på samma sätt som katter och säkert även många andra djur. Man för fram sin näsa och snusar / andas mot den andra. Man rör ej varandra.

Moderna elstaket är inte fair för djuren. Dels är de nästan osynliga, dels har varken husdjuren eller de vilda djuren mångsidig nytta av dem.

Även vargen rör sig längs med linjehinder. Vid att bygga linjehinder på strategiska platser kan man även styra dessa i någon mån.

Ännu några ord om de naturliga gränserna. Alltid är det inte nödvändigt med att bygga staket, man kan även utnyttja naturliga gränser så som skogar. Om betesmarken är tillräckligt stor beger de sig inte in i skogen ensamma, inte långt i alla fall och återvänder efter att de hämtat vad de behövde av skogens växter, bark och blad.

Skapa en trivsam viloplats, håll den ren (städa dagligen bort spillningen), erbjud vatten, salt, skydd och skugga. Djuren går som i ett ledkoppel, fast du inga staket har.

Staket behövs om du har grannar och sädedfält i närheten. Oftast är det billigare att gärda in grannens tomt än gärda ängen.

Ei kommentteja: