Hörde under sommarens gång hur parmor äter sår i får på Ösel och hur sedan spyflugor (Calliphora lucilia) lägger ägg i i såren. Larvarna kläcks på 8-24 timmar, äter först hål i huden och tränger sedan in i musklerna. Man skall plocka bort larvarna med pincett, desifiera såret. Om de gått in i köttet kan man prova behandla med antibiotika, men om skadan är stor blir det att avliva djuren.
Fuktiga varma sommrar, inte bara runt om rumpan var där kan vara urin och skit men de kan även lägga ägg i ren ull på levande får. Ingen fårägare går fri för risken att drabbas. Naturligtvis är det högre risk för de djur som bor i lortiga stallar och som bara klippes en gång om året. Med i gänget kommer sedan parmorna. De biter ett litet hål som uppskattas av spyflugorna.
Är månne problemet större idag var vi har så många igenväxta betesmarker? Troligen bidrar fukten till mera insekter. Välhållna strandängar och kobbar ger mera vind och mindre insekter. På Ösel igen har man en mängd med övervuxna en-ängar. Dessa borde gallras kraftigt. Man borde även sörga för att djuren har tillgång till vindiga platser under de heta sommardagarna.
Fram med röjningssågen! Om vi vill ha betade marker kan vi inte hålla kvar den blomstrrprakt av orideer som man sett under de senaste 20 åren när ängarna håller på att växa igen dvs. dö.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti