keskiviikko 31. elokuuta 2011

Mobilt kontor - vad är det?

I HAMK Biotalous har vi ett projekt som heter Mobiilisti. Vi testar och undersöker olika tekniska lösningar som gör arbeten på gårdarna lättare. Min bakgrund är den att jag i år 10 år har arbetat som 100% nätlärare i HAMK. När man såhär har varit fastspikad i stolen bakom datorn börjar det slita på hälsan. På sama gång har jag heller inte den kontakt med naturen, miljön och djuren om jag bara sitter bakom en skärm. Nog är man anträffbar alltid när man är online minst 8 timmar eller ofta mera men som sagt handlaget blir lite enformat.

Nu har jag hela sommaren haft tid på att bli du med de nya manickerna som jag fick i maj månad. En Nokia N8 (en blandning av "jävla telefon" och jag har ju en N8) samt Samsung Galaxy Tab (älskad innerligt av mig och alla i min närhet - grannarna till och med stannar för att se vad jag har i handen). Den bärbara datorn har jag ännu men har inte ännu lyckats få internet att fungera via N8 - så den har jag inte använt nu på en evighet.

Här står jag nu med N8 och Den Lysande Galaxyn på ängen, fåren betar lungt invid och när de idisslar kan jag gå in i min fallfärdiga hydda och sätta galaxyn på bordet att laddas. Det kunde ju vara en solpanel på baksidan av Galaxyn men det är det ju inte. Det är bekvämast att använda galaxyn stående och från långsidan. Den är nog designad av en man för en man, av en "bighand" alltså. Den kunde vara 1-2 cm kortare på långsidan. När man använder kortsidan så borde man ha händer som en 10-åring för att träffa rätt. Obekvämt är det av någon anledning att skriva stora bokstäver - den är liksom för nära till den knappen. Och manskriver ju med tummarna och håller i med två händer (4 fingrar på var hand - stadigt grepp blir det nog). Galaxyn är faktiskt svårare att använda om man håller den på bordet. Bilder som duger blir det och videons samspel med YouTube är ju härlig! Lätt som en plätt att ta och sända videon till YouTube. Man uppdaterar bloggen, kollar facebook, cattar och ringer med skype gratis till kollegorna. Emailen kan man ju kolla lätt med, lättast och snabbast om man har gmail. Och här emellan vallar man får, städar upp skit (det måste man nu när man vet om spyflugorna), kollar vad fåren gillar att äta idag, följer med moln och ser vilka fåglar och insekter flyger idag. Ännu kan jag nog inte sända den bärbara datorn till återanvändning men snart.

Portalen kan inte uppdateras (ser utsom när man skall uppdatera med mozilla), den fungerar heller inte om man skall uppdater vår egen wiki.
Google sites - fungerar inte så bra; google docs, exel fungerat men inte google ppt. Google kalendern fungerar med en app.
Wordpress finemang.

Långt de flesta Apps är gratis från Android Marknad.

En regnsjuk och kylig dag

Gjorde just en fin video var man såg hur fåren lätt och behändigt hoppar över 90 cm fårnät. Tyvärr försvann videon, den sparades av någon teknisk orsak inte. Idag går allt emot. Tracke Hunter programmet ännu oladdat, hittar inte länken till nedladdningen av den nya versionen, fick med på cyceln i morse den bärbara datorn (och en mängd plastpåsar ifall det regnar när jag skall hem), men glömde naturligtvis usb-sladden. Prövad få den bärbara datorn att hitta min N8 mobil på bordet (hade aktiverat bluetooth) men det lyckades ju inte. Övervägde att åka hem med cykeln men det kom skype samtal och nu står jag igen med djuren här vid vägkanten. Det är ju vägkanterna som smakar bäst. Underligt nog så är de inte väldigt förtjusta i hasselbuskarna som granen planterat här invid vägkanten. Under ekarna söker de i alla fall varje morgon ekollon. De smakar gott. Någon berättade att man får inte låta dem äta för mycket, det kan bli någon förgiftning. Men det faller så lite ned dagligen att jag låtit dem äta det som ligger på vägen. Det är nötår i år, nötterna är färdiga nu. Grannen kom med två mindre plastpåsar fulla under veckoslutet. Ögontrösten börjar nu blomma. Den är så vackert vit nu på hösten då det mesta blommat ut.


tiistai 30. elokuuta 2011

Spyflugor

Hörde under sommarens gång hur parmor äter sår i får på Ösel och hur sedan spyflugor (Calliphora lucilia) lägger ägg i i såren. Larvarna kläcks på 8-24 timmar, äter först hål i huden och tränger sedan in i musklerna. Man skall plocka bort larvarna med pincett, desifiera såret. Om de gått in i köttet kan man prova behandla med antibiotika, men om skadan är stor blir det att avliva djuren.

Fuktiga varma sommrar, inte bara runt om rumpan var där kan vara urin och skit men de kan även lägga ägg i ren ull på levande får. Ingen fårägare går fri för risken att drabbas. Naturligtvis är det högre risk för de djur som bor i lortiga stallar och som bara klippes en gång om året. Med i gänget kommer sedan parmorna. De biter ett litet hål som uppskattas av spyflugorna.

Är månne problemet större idag var vi har så många igenväxta betesmarker? Troligen bidrar fukten till mera insekter. Välhållna strandängar och kobbar ger mera vind och mindre insekter. På Ösel igen har man en mängd med övervuxna en-ängar. Dessa borde gallras kraftigt. Man borde även sörga för att djuren har tillgång till vindiga platser under de heta sommardagarna.

Fram med röjningssågen! Om vi vill ha betade marker kan vi inte hålla kvar den blomstrrprakt av orideer som man sett under de senaste 20 åren när ängarna håller på att växa igen dvs. dö.

maanantai 29. elokuuta 2011

G400 Tracker

Har äntligen fått hem G400 Trackern och programmet Tracker Hunter. Det är en gps som jägarna använder. Tänker testa hur den passar för att följa med var djuren är just som bäst. Man kan ju inte stå på åkern med dem för all evighet. Passar utmärkt om man har stora områden var djuren går omrking, till exempel stranängarna i Estland är ofta väldigt stora. Alternativ är att söka efter dem med kikare. Min äng är ju inte så stor men jag sparar på mina stackars ben - behöver så inte springa och söka i fel riktning mera (förhoppningsvis).

Dyr var den ju, priset steg till 853 euro + ett SIM-kort med datapaket får 10 euro / mån. Här kan du se skönheten och dess manual.




Olika sätt att beta

Fåren betar på olika sätt:

Ibland som tät grupp

Ibland utspridda över fältet



Ofta på linje

Ibland betar de som om det vore tävling, trängs med varandra så in i nordan:


lauantai 27. elokuuta 2011

Varm sommar eftermiddag

Man har ju alltid goda planer på hur man skall göra men så blir allting annorlunda bara. Så gick det med mitt bloggande i juli månad. Nog har jag skrivit ned en del i min märkbok men hit in i bloggen har det ju inte kommit. Inte för att mina dagar har sett så värst olika ut under sommarens gång. När man lever ett liv som ett får, eller rättare sagt fårahund. Jag har med mig en campingstol. En timme står man ju och ser på molnen, vad fåren äter, vem som gör vad i flocken men seda tröttnar man. Som tur var har jag min Samsung Galaxy Tab och en del arbete kan man ju göra med den, t.ex. läsa mejl och svara på dem, surffa på internet.

Nu i augusti har jag testat Ventus gps på Sminnsdottern. I början var hon rätt tvär och tyckte inte att det var skoj med halsband. Den är lätt att använda och ritar fint på kartan var, när, hur länge och hur långt hon går dagligen.

G400 Tracker och Tracker Huntern har kommit med posten, dyr var den 677 euro,men den är långt mera avancerad än Ventus som bara kostade 30 euro. Jag läser ännu användarmanualen och kan nog börja testningen först i september. Det hela är rätt komplixerat, men man får hoppas att jag dinner ut hus jag skall använda den.

Fårens sinnelag har jag också rett ut. Nog är han så stolt den unga Kungen av Viru men mig behandlar han som luft, som om jag inte finns. Det går ju lite på mina nerver att han tycker att det är han som bestämmer. Mycket motvilligt lyder han mig och om någon är på fel sida av den osynliga gränsen så nog är det han alltid.

Högst uppe på min önskelista står ett snyggt kombinerat metallfårnät förstärkt uppe och nere med ribbor eller så metallfårnät kombinerat med gammaldags gärdsgård fast glesare. Ström - nej tack. Vi har väldigt kraftiga åskvädee här i Virumaa runt om Ebavere och på sista åren även tromber. Då skulle man bara få springa och dra ut strömmen hela tiden. Estniska allmogefår är även superhoppare så man borde ju bygga staket för vilt och de ser inte så värst snygga ut.

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Och den söta lilla sjuka vargungen

...den bet 10-åringen i handen när pojken ville plocka bort fästingarna som den hade. Detta hände nyligen på Saaremaa, läs mera om du kan estniska http://www.postimees.ee/534108/saaremaal-pures-hundikutsikas-poisikest/

Jag har nu hållit en lång paus i bloggande men tänker ta igen saken.