perjantai 31. toukokuuta 2013

Created with PhotoShake for Android

Försommarens blommor! Created with PhotoShake for Android

Created with PhotoShake for Android

De låter gräset sig smaka!

Idag har favoritplatsen varit mellan Geos och Helgas delar av ängen. Ja, och i hörnet av Miias och vår del av ängen. Och som sig bör när man är många så har de delat upp sig i två grupper. Halva skocken går med Maali och halva med Sminnsdottern.

Tvåblad

Tvåblad är en orkide. Här ser man hur blomman sticker upp, men den växer under sommaren sig lång.

Vildsvin i farten

Inatt har vildsvinen  varit i farten...bra jobbat!

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Sprattlar men kommer inte fram

Några ungfår hade gått över vägen och jag jagade dem tillbaka. Den allra minsta hoppade i en liten fördjupning med tätt gräs. Alla fyra benen sprattlade men framåt komhon inte. Det tog några sekunder innan fötterna tog mark och hon kom framåt.

maanantai 27. toukokuuta 2013

Fårens morgon

De åt i 20 min. Och sedan sprang de i stor grupp flera gånger fram och tillbaka.

Kartanonpioni (herrgårdspion)

Korsning av kolapion och dillpion har gett oss herrgårdspion. Den blommar just nu med sina enkla röda blommor. Blommorna har en stor gul mitt. Ibland misstas denna pion för  dillpion men dillpionen har väldigt smala blad, endast några mm.

Sommarens bästa pryyl!

Sommarens bästa pryl blir nog Keeploop! Vad fantastisk naturen är - speciellt när man tittar på den genom ett mikroskop. Här en bild av estniskt svart lammull och finsk ljusgrå finull. Det skulle man ju inte ha gissat? 100 euro kostar detta hjälpmedel i naturstudiet!

Att göra tecknade serier...

..är svårare än man kan tro..

Liten vaktflicka!

Klockan 10.35. Allt är tyst inne lidret, efter mycket springande in och ut nu på förmiddagen vet alla lamm var hemmet är. Det blev så underligt tyst så jag smög för att titta att allt är bra. I dörröppningen syntes bara det allra minsta lilla lamm. Hon stod och tittade mot skogen. Alla andra var inne i lidret.  Hade de satt henne till första vakten? Hon blev förvirrad när hon såg mig - stirrade på mig i flera sekunder innan hon bräkte på hjälp och ut rusade de gamla tackorna. När de såg att det bara var jag gick de in tillbaka.

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Created with PhotoShake for Android

Fuktig morgon

Vått i gräset. Djuren hade bråttom ut. Fåglarna kvittrar och myggen surrar. 8 mm regn sedan igår. 26.5.2013 räknade jag 31 blad av Listera ovata. Hittade  ny plats med vita kattfot, flera fläckar med förgät_mig-ej. Gullvivorna håller på att blomma ut, maskrosorna blommar och jungfrulin (den låga mörkblåa).

Created with PhotoShake for Android

Fåren kom 25.5.2013

Fåren fick vi med lagom bes är på bilen, som alltid. När vi fått två gamla och två unga på vagnen hoppade resten själva upp. Ner kom en del genast men de unga måste samla mod innan de vågade hoppa ner. Första dagen var de  bara på lilla ängen. Jag stängde för dem klockan 17 och la mera hö klockan 21.

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Staketen och portarna fixade efter vintern

Nu är staketen och portarna kollade och fixade efter vintern. Jag bytte ut lite stolpar, hamnade att byta ut tvärpinnar i flera portar. Einar och Joel hjälpte till förra veckoslutet. Ännu skall jag bygga till några lösa portar. Idag har jag ringbarkat alla alar i björkhagen. Dom hade nämligen börjat skjuta  rotskott så in i norden. Idag trstade jag om man kan få punkter stt synnas i Sports-Tracker med hjälp av att ta foton.

I morgon kommer fårklipparen. Borde även slakta en bagge genast efter det då en ny ungbagge kommer imorgon från en annan gård. Ännu får fåren vara inne i ett par veckor. Siktar på att ta dem hem den 25.5. Ängen är ännu inte helt grön, men Olgas åker är helt grön. Gullvivorna har börjat blomma men ännu är de små. Vitsipporna blommar i björkhagen och träden har mössöron. Göken gal och näktergalen sjunger om kvällen. På morgonen flög gässen norrut men vid halv 9 på kvällen flög de söderut igen. Dom dröjer. Bina surrar idogt kring lönnarna som blommar.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Klövarna verkade 5.5.2013

Nu är klövarna verkade, 5.5.2013 blev det gjort. Det går snabbare och snabbare för varje år. Einar verkade i år för första gången även själv klövar. Det gick fint! Vi tog så att han verkade bakbenen och jag frambenen. 12 stycken verkade vi på en timme. Ensam är det tungt och tar längre tid att verka klövar. Vi fällde djuren på sidan och så verkade vi dem. Nu har jag två år prövat att verka endast en gång per år men det är inte bra! Mina fårs klövar skall i alla fall verkas två gånger per år. De slits inte fast de springer ute på sommaren på sandväga. Nu väntar jag bara på klipparen som lovat komma och klippa fåren.

Triip hoppar över sin fålla och går ut om dagarna. De andra vill inte lämna sina lamm och är så bara inne. Det skulle vara fint om det fick en utefålla även på vintergården - men allt kan man inte få.....