torstai 31. toukokuuta 2012

6 dagar höll fårnätet

R Sex dagar höll fårnätet fåren inne i den ca 50 x 50 m hage. Idag klockan 8.35 hoppade 4 vuxna över och lämnade ung mamma med lamm inne i hagen att skrika. Nu har jag ingen chans mera att få in dem igen. Och dom är ju överlyckliga av att få ströva över den stora ängen! Nu kan dom äntligen välja och vraka bland örterna och gräsen. Egentlicen såg jag tydligt på dem när jag släppte ut dem på morgonen att dom ville ut. När de äldre tackorna vill mig något svänger de sig om och tittar över rygg mot mig och står stilla med blicken på mig. För att förstärka sin önskning kan de även göra ett krävande, rätt lågmält hmmmr. Jag brydde mig naturligtvis inte om deras hmmmr, svängde dem bara ryggen.

De uppdagade genast att det var färska tallkvistar på vår eldningsplats o h äter med förtjusning.


keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Grå och regnig dag

Idag är det en grå och regnig dag. Det regnade redan vid 5-tiden, klockan 8 hade det kommit 15 mm. Jag släppte ut djuren som gick ut och äta trots regnet. Sedan försökte jag lite arbeta i Kiltsi men nätförbindelsen var så dålig och huset iskallt så jag hoppade på cykeln och är idag i Vao. När arbetsdagen är slut kör jag till Kiltsi igen och är kvällen där.

tiistai 29. toukokuuta 2012

Bambuser kanal upprättad för Kiltsi äng

Nu kan du följa med även online när jag gör videon xrån Kilgsi äng. Bambuser kanalen är http://www.bambuser.com/channel/kiltsimeadow

Igår hände det änne en sak på ängen. Jag var på eftermiddagen och gick nere nära björkhagen när jag hörde upprörda röster från ängen. Det var ett evinnerligt tjatter. Jag gick försiktigt närmare och såg då två änder och en antingen rapphöna eller kornknarr som alla stod nära varandra och "tjattrade" upprört. Det var inte strid emellan djuren men de tittade alla upprörda ner mot bäcken. Det var nog räven som hade jagat dem upp på ängen tror jag. När de såg mig fick de alla en andra chock och flög då upp i luften och flög in i aldungen.

Som avslutning på dagen hade mitt enda lamm lyckats klämma fast sitt huvud mellan två bräder i brädstaketet. Det är lite större mellanrum vid ena stolpen och mellanrummet avsmalnar mot andra stolpen. Hon hade gnuggat halsen och så kommit längre och längre mot det smalare mellanrummet och kunde så inte få loss sitt huvud. Tackorna ropade på mig och jag fick arbeta lite innan jag lyckades lirka loss henne. När man till detta allt lägger ännu katt-fighten så fick jag nog av rysare igår. 

Främmande katter 2

Här görs det upp vem som bestämmer: http://db.tt/MmfR5mZE

Tvåblad på väg

Tvåblad är en fredad orkide i Estland.


Främmande katter

Under våren strök här omkring flera främmande katter. Idag kom en grå katt med halsband förbi. Den ville komma in. Triibu morrade till, den grå sprang ut. Ute stirrade de på varndra. Triibu kom in och klättrade upp på vinden. Sedan försökte den grå komma in igen men då jagade jag ut den. Nu stryker den runt på gården och vår egna stora hankatt ligger och trycker på vinden!


Vilar

Här vilar fåren klockan 10 på förmiddagen. Strecket gnuggar sidan mot planket - myggorna biter!


maanantai 28. toukokuuta 2012

Hackspett och lös mage

Igår började en hackspett förstora incångshålet i en av våra fågelholkar. Det var mindre mygg igår för att det blåste rätt kraftigt. Idag är det kallare. De lovade regn men marken är så torr att det dammar. Någon av fåren har lös mage, en av de yngre vill jag tro. Morgonstädningen i ladan är gjord. Igår gav jag första gången färska pilkvistar till dem - det doftade gott när jag tog in dem igår kväll. Allt var uppätet nu på morgonen. Idag följer jag med hur de använder tiden till att vila och beta.

Knack-knack, nu är hackspetten igång med sitt arbete på holken igen. Det vore roligt med hackspettungar på backen!

Blåser och kråtar

Det blåser en varm vind. Fåren är lugna. Vilar mycket. Myggen mindre nu på dagen. Mobilkontoret kråtar. Jag kan inte arbeta bara med samsung galaxy tab.en, men måste ha gång i den bärbara batorn med. Jag hade först sjå med att få igång förbindeösen via mobilen, sedan gungar nätet och nu när arbetet ute under parasollet cått bra tog strömmen slut och jag har inte50-meters förlängerledningen här. Fick flytta hela officen till trappan.


sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Första dygnet på ängen

Så har fåren kommit. Just innan transporten hkälpte Einar till att hålla djuren när jag klippte klövarna, som blivit nog så långa under vintern. Myggen är stygga och många i år så fåren har inte varit så mycket ute. De ligger och trycker inne eller i dörröppningen. Korta matturer på 15 minuter har de endast unnat sig. Det enda lamet som jag har i år skuttar dock lyckligt varje gång de beger sig ut för att äta.

Mot myggen har vi provat oregano och pepparmynta blad. Vi tyckte bägge hjälpte lite grann. Sedan provade vi esdragon och det tyckte vi bara drog till mera mygg. Just nu är jag redo för både mycket kallt väder eller värmebölja, bara vi slipper myggen!


torstai 24. toukokuuta 2012

Fåren ankomme 26.5.2012

Fåren ankommer till ängen lördagen den 26.5 klockan ca 14.30! Välkommen att titta hur de njuter av de första stegen på en äng som blommar med tusentals gullvivor.

Titta på videon hur ängen ser ut 19.5.2012

perjantai 11. toukokuuta 2012

Kall vår, betesutsläppningen kommer sent

Det har varit en kall vår. I år kommer jag att ta ut mina djur senare än vanligt. Staket skall repareras, sommarladan tömmas och göras färdig för att ta hem djuren till ängen. Saltsten och mineralfat måste jag även köpa. ...och göra mera stolpar...det är ett evigt göra. Jag borde köpa en ny vesuri för min gamla fiskars börjar bli slö, eller slipa den men det borde göras med någon maskin som jag inte har.

Fåren är klippta och nöjda. Ännu skall jag kolla klövarna innan det blir dags för transporten till ängen.











Lite mörk bild men ullen är borta nu!

perjantai 4. toukokuuta 2012

Antal får under 2011

Nu fick jag gjort bokföring över hur fårflocken förra året ändrade i storlek. Lamens antal gick ner, och  även de fullvuxnas.